venner og familie

Har du en ekkel følelse av at ting ikke er som det burde være hos noen du kjenner? Ta kontakt som pårørende. Du kan gjøre en stor forskjell.

Vold og overgrep berører ikke bare den som er utsatt, men også dere som er familie, venner og kolleger.

Å mistenke eller vite at noen du kjenner er utsatt for vold kan skape bekymring, uro og frustrasjon.

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal støtte og hjelpe den voldsutsatte. Her er fire råd til deg som er familie, venn eller kollega:

1. Lytt til, og støtt den voldsutsatte

Den som utsettes for vold kjenner ofte på skam og skyld. Slike følelser kan forsterkes dersom du stiller deg kritisk til den voldsutsattes handlinger eller har en “hva var det jeg sa”-holdning.

2. Vær til stede og vær tålmodig

Alle mennesker trenger noen å støtte seg på når livet er vanskelig. Det å bryte ut av en voldelig relasjon kan være en lengre prosess. Vær tydelig på at du kommer til å stille opp, vis at du bryr deg og vær tålmodig.

3. Oppretthold kontakten

Det er vanlig å trekke seg unna om man har det vanskelig, desto viktigere er det at man som familie, venn eller kollega strekker ut en hjelpende hånd. Fortsett å spørre selv om du noen ganger kan bli avvist, du kan utgjøre en forskjell.

4. Oppsøk Vold- og overgrepslinjen

Vi forstår det kan være krevende å være pårørende til noen som har det vanskelig. Vi hjelper deg gjerne på veien. Du er velkommen til å ringe eller skrive inn til Vold- og overgrepslinjen for støtte, råd og veiledning. Vi har åpent døgnet rundt og du kan være helt anonym.

Du kan ringe når som helst – døgnet rundt – for å snakke om opplevelsene dine, få hjelp, råd og svar på spørsmål. Helt anonymt.
Helt gratis.