Psykiske helseplager
Følelser som frykt, sinne, tristhet, handlingslammelse eller hjelpeløshet er vanlige reaksjoner etter å ha blitt utsatt for vold. Det er vanlig å kjenne på skam og skyld, til tross for at ansvaret alltid ligger hos voldsutøver.
Mange opplever psykiske plager, som angst og depresjon. Posttraumatisk stress er også vanlig, og kan ofte vedvare i lang tid etter volden opphører. Typiske symptomer inkluderer gjenopplevelse, unngåelse, og negative endringer i tanker og følelser. Den psykiske påkjenningen mange voldsutsatte kjenner på, kan bidra til utfordringer med å etablere nye, trygge relasjoner. Utfordringer med eget selvbilde og mangel på tillit til andre, kan vedvare lenge etter volden tar slutt.
Somatiske helseplager/sykdom
Det å bli utsatt for vold kan også sette kroppslige spor, hvor sammenhengen mellom helseplagene og volden er mindre kjent. Somatiske- og psykiske helseplager opptrer ofte parallelt. Mange sliter for eksempel med hodepine, kroniske smerter og utmattelse.
Endringer i atferd
Atferdsendringer som sosial isolasjon eller økt rusbruk kan bidra til vanskeligheter med å mestre hverdagen. Mange opplever også å få problemer med konsentrasjonen, som kan gjøre det vanskelig å fungere i skole eller jobb.